Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Χοιρινό με τραχανά


Υλικά
2 κιλά κρέας χοιρινό
4-5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
3-4 κ. σ. πολτό ντομάτας
200 γραμ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
250 γραμ. τραχανάς ξινός
λάδι
αλάτι, πιπέρι

Φρικασέ


Υλικά
2 κιλά αρνάκι
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
10 κρεμμυδόπουλα χοντροκομμένα
1 ματσάκι άνηθο χοντροκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
2-3 μαρούλια χοντροκομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλεύρι

Τσίχλες με χυλοπίτες


Υλικά
6 πουλιά καθαρισμένα και καψαλισμένα
6 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ. σ.  βούτυρο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
λίγη κανέλλα  και γαρύφαλλο
αλάτι και πιπέρι
2-3 κ.σ πολτό ντομάτας
250 γραμ. χυλοπίτες

ΤΡΑΓΟΣ ΓΙΑΧΝΙ


Υλικά
1 κιλό κρέας από τράγο με κόκκαλο
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες κυδωνάτες
1 ½ ποτήρι λάδι
πιπέρι μαύρο
πιπέρι κόκκινο γλυκό
3 φύλλα δάφνης
2 κ. σ. τοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Τσουμπλέκι (Στιφάδο φούρνου)


Υλικά

2 κιλά ποικιλία κρεάτων (χοιρινό, μοσχάρι μικρό, πρόβειο που το έχουμε από πριν βράσει) κομμένα σε μικρές μερίδες.
1 ½ κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό φρέσκιες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
βούτυρο ή λάδι (ανάλογα με τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες του καθενός)
4-5 ξερά φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια νερό

Ουρά βοδινού Στιφάδο


Υλικά
1 ουρά βοδινού
1 κιλό κρεμμύδια για το στιφάδο (κοκκάρι)
1 φλιτζάνι λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 καρφάκια γαρύφαλλο
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ζυμάρι

Πρασοσέλινο Χοιρινό


Υλικά
1 κιλό χοιρινή σπάλα
1 φλιτζάνι λάδι
½ κιλό πράσα
½ κιλό σέλινο
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
χυμό 2 λεμονιών
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΑΥΓΑ


Υλικά

1 κιλό κιμά (κατά προτίμηση 500 γραμ. χοιρινό ή αρνί και 500 γραμ. μοσχάρι)
1 κρεμμύδι
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύδι
3 αυγά βρασμένα σφικτά
Λαδόκολλες

ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΨΗΤΕΣ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

- Κρεμάτε τις μπεκάτσες από το ράμφος σε ξερό, δροσερό και σκιερό μέρος χωρίς να τις  ξεπουπουλιάσετε για 5-6 ημέρες ώστε να  σιτέψουν, Έπειτα τις ξεπουπουλιάζετε και τις αλατοπιπερώνετε χωρίς να βγάλετε τα εντόσθια.
- Κρεμάτε κάθε μπεκάτσα από το ράμφος της με ένα σπάγκο μήκους 1 (ενός) μέτρου περίπου, το οποίο δένετε σε μια βέργα σιδερένια που έχετε τοποθετήσει μπροστά από το τζάκι, στο οποίο υπάρχει αναμμένη καλή φωτιά.

ΛΟΥΦΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΣ


Υλικά
2 λούφες ή νερόκοτες καθαρισμένες
1 φλιτζάνι λάδι
λεμόνι
αλατοπίπερο, ρίγανη
1 φλιτζάνι καφέ ξύδι
1 ξερό κρεμμύδι

Λαχανοντολμάδες (Γιαπράκια)


Υλικά
                 
500 γρ. κρέας χοιρινό ψαχνό
500 γρ. κρέας μοσχαρίσιο ψαχνό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο μικρό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός
1 κ.σ. δυόσμος ή άνηθος
1 λάχανο αφράτο
½ φλιτζάνι ρύζι
2 αβγά
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Χυμό από δυο (2) λεμόνια
αλάτι – πιπέρι
1 φλιτζανάκι  λάδι

ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΥΛΙΚΑ
½ κιλό χοιρινό ψαχνό
½ κιλό βοδινό ψαχνό
½ κιλό προβατίνα μπούτι ψαχνό
1 φλιτζάνι κεφαλγραβιέρα κομμένη σε κύβους
6-8 σκελίδες σκόρδο
2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½  φλιτζάνι βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Ζυμάρι: (1 κούπα αλεύρι, 5 κ. σ. λάδι, αλάτι, χλιαρό νερό).
 Ανακατεύετε και ζυμώνετε.

Κοτόπουλο με πλιγούρι


Υλικά
1 κοτόπουλο χωριάτικο  σε μερίδες
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες στο τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαϊντανός
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι, πιπέρι

Κοτόπουλο με μπάμιες


Υλικά
1 κοτόπουλο χωριάτικο μεγάλο σε μερίδες
1 κιλό μπάμιες
1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
10 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ξύδι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Κεφτέδες φούρνου


Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 φέτες ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο
2 αυγά
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγο γάλα
λίγο ξύδι
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
½ κιλό πατάτες

Κατσικομακαρονάδα


ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό κατσικάκι (σπάλα ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
2 μέτρια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
3-4 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
½ κιλό μακαρόνια Νο 3

ΚΑΠΑΜΑΣ


ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό αρνί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ. σ. αλεύρι
1 αυγό
χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι,
2-3 κούπες νερό

ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κρέας γίδινο
5 πατάτες μέτριες κομμένες στα τέσσερα
5 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλινο μέτρια (φύλλα και κοτσάνι)
Αλάτι, πιπέρι
1 ντομάτα ώριμη ξεφλουδισμένη

Αρνάκι Γάστρας


Υλικά
1 ½ κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κιλό πατάτες κομμένες στα τέσσερα (4)
6 αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα (4)
 αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές ξύδι
1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
3 κ. σ. πολτό ντομάτας

ΑΡΑΟΥ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά μοσχάρι (συνήθως λαιμός) ή ένας κόκορας ελευθέρας βοσκής
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, νερό
½ κιλό μακαρόνια  Νο 3  ή  χυλόπιτες

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΑΝΤΙΔΙΑ



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνί σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 ½ κιλό αντίδια καθαρισμένα, ζεματισμένα και χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα ή 1 ματσάκι φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανός
αλάτι- πιπέρι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Χυμός λεμονιού

Αγριόπαπιες με ρύζι


Υλικά
4 μικρές  αγριόπαπιες (Σαρδέλες ή γαντζούρια)
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
Μαύρο πιπέρι σε κόκκους
αλάτι, πιπέρι

Ψαρόπιτα


Υλικά
½ κιλό αθερίνα καλά πλυμένη
1 κρεμμύδι περασμένο από το τρίφτη
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
3 κ. σ. αλεύρι
5 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. τοματοπελτέ
½ κ.γλ ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

ΤΥΡΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα χειροποίητα πλαστά
3 φλιτζάνια τυρί φέτα χοντροτριμμένη
4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
½ φλιτζάνι βούτυρο
½ κιλό γάλα
2 κ.σ. αλεύρι
λάδι για τα φύλλα
αλάτι, πιπέρι

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
2 ½ φλιτζάνια τραχανά
4 φλιτζάνια νερό
½ κιλό γάλα
7 φύλλα πλαστά χωριάτικα
200 γραμ. βούτυρο
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
½ κιλό τυρί φέτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

ΡΙΖΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
½ κιλό ρύζι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κ.σ.  βούτυρο
λάδι για τα φύλλα
½ κιλό τυρί φέτα τριμμένη
λίγο αλάτι
6 φύλλα χειροποίητα
2 φλιτζάνια γάλα

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
1 ½  κιλό πράσα
6 φύλλα πλαστά χειροποίητα 
200 γραμ. τυρί φέτα  χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα χοντροκομμένη
½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Πίτα Ανωγείου


ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο μικρό (1 κιλό)
1 κιλό αρνίσιο μπούτι
1 πιάτο κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
300 γρ. ρύζι σούπας
5 αυγά χωριάτικα χτυπημένα ελαφρά
6 φύλλα χειροποίητα πλαστά
1 κ.σ. δυόσμο
λάδι, αλάτι, πιπέρι.

Μπουρέκι


ΥΛΙΚΑ
2 κιλα αγριόπαπιες καθαρισμένες
5 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 φύλλα πλαστά χειροποίητα
300 γραμ. τυρί φέτα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι λάδι
καλαμποκίσιο αλεύρι
αλάτι πιπέρι 

Μπατσάρα


ΥΛΙΚΑ
Κρεμμύδια χλωρά (φύλλα απο 3 ματσάκια) 
1 μαρούλι
½ ματσάκι μαϊντανό και  ½  ματσάκι άνηθο
½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη
2 φλιτζάνια αλεύρι
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι

Μακαρονόπιτα


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μακαρόνια χοντρά 
6 κ.σ. βούτυρο
5-6 αυγά
300 γραμ. τυρί φέτα χοντροκομμένη
 100 γραμ. κεφαλογραβιέρα χοντροκομμένη 
2 φλιτζάνια γάλα
4 φύλλα πλαστά χειροποίητα
αλάτι, πιπέρι

ΛΙΑΚΡΟΡΙ


Υλικά
1 κιλό κρέας χοντρό
2 μεγάλα κρεμμύδια
½ κιλό ρύζι
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα πλαστά χειροποίητα
1 αυγό
1 ποτήρι λάδι

Λαχανόπιτα


ΥΛΙΚΑ
5 φύλλα  χειροποίητα
2 κιλά χόρτα διάφορα 
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδόπουλα ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο σέλινο
½ κιλό  τυρί φέτα χοντροτριμμένη
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι 

Κρεμμυδόπιτα


ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό ανθότυρο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κιλό κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι  λάδι
αλάτι, πιπέρι
6 φύλλα πλαστά χειροποίητα

Κοτόπιτα ξεσκέπαστη


ΥΛΙΚΑ
5-6 φύλλα πλαστά
1 κότα (2 κιλά ) ελευθέρας βοσκής 
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι ρύζι γλασέ
1 κ.σ. άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
4 αυγά
τυρί φέτα χοντροτριμμένη
λάδι, αλάτι, πιπέρι

Κολοκυθόπιτα


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κολοκύθια
4 αυγά
300 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη
2 κ. σ. σιμιγδάλι καβουρδισμένο
4 κ.σ.  λάδι
αλάτι, πιπέρι, νερό
5 φύλλα πλαστά χειροποίητα

Ζυμαρόπιτα


ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι λάδι 
200 γραμ. γιαούρτι
500 γραμ. γάλα
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 σακουλάκι σόδα (50 γραμ)
400 γραμ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
3 φλιτζάνια αλεύρι σταρένιο
1 κρόκο αυγού διαλυμένος σε λίγο νερό
100 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη

ΕΛΙΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
1 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά σόδα
λίγο  αλάτι

Βαρένικα (ποντιακό)


ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
1κιλό αλεύρι
½ φλιτζάνι λάδι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό
βούτυρο

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ


ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλα μαρούλια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι  λάδι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Κουκιά ξερά Γιαχνί


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κουκιά ξερά
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κούπα λάδι
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι  μάραθο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού δυόσμο

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί (Κολοκυθολούλουδα, Μανουσάκια)


Υλικά
20 κολοκυθοανθούς
1 φλιτζάνι ρύζι
1 ντομάτα μεγάλη τριμμένη στον τρίφτη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από δύο λεμόνια
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
200 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι 

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ


ΥΛΙΚΑ
½ κιλο  γίγαντες
1 κιλο άγρια χόρτα ή σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
λίγο άνηθο και δυόσμο, ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Γεμιστά


ΥΛΙΚΑ
                 
4 τομάτες μέτριες ώριμες
4 πιπεριές μέτριες πράσινες
4 μελιτζάνες μέτριες μακρόστενες
4 κολοκυθάκια μέτρια
1 φλιτζάνι ρύζι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. σ. δυόσμο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 τομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετούλες
αλάτι – πιπέρι

ΑΓΚΙΝΑΡΟ-ΚΟΥΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κουκιά φρέσκα με τη φλούδα καθαρισμένα γύρω - γύρω
5 αγκινάρες καθαρισμένες απο τα σκληρά φύλλα και τα κοτσάνια
1  φλιτζάνι λάδι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
χυμό από 2 λεμόνια
λίγο μάραθο
αλάτι- πιπέρι

ΧΤΑΠΟΔΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ


Υλικά
1 κιλό μικρά χταπόδια
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ξηρό άσπρο κρασί
μερικές φέτες από χωριάτικο ψωμί, μπαγιάτικο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ


ΥΛΙΚΑ 
2 κιλά συκώτι μοσχαρίσιο, καλά πλυμένο
2 πάνες (μπόλιες ή σκέπες )
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη

Συκώτι στη λαδόκολλα


Υλικά
1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι  χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι  τριμμένο κασέρι ή κεφαλογραβιέρα
3 κ. σ. ελαιόλαδο
250 γραμ. τυρί φέτα τριμμένη
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
λαδόκολλες
λάδι για άλειμμα