Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τσουμπλέκι (Στιφάδο φούρνου)


Υλικά

2 κιλά ποικιλία κρεάτων (χοιρινό, μοσχάρι μικρό, πρόβειο που το έχουμε από πριν βράσει) κομμένα σε μικρές μερίδες.
1 ½ κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό φρέσκιες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
βούτυρο ή λάδι (ανάλογα με τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες του καθενός)
4-5 ξερά φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια νερό



Υλικά για το αυγόκομμα

3 αυγά
1 φλιτζάνι ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε βαθύ ταψί και τα αφήνετε να σιγοψηθούν στους 150 – 170ο C για 2 ½ - 3 ώρες.
Όταν το φαγητό ψηθεί (δηλαδή όταν τα κομμάτια κρέατος είναι μαλακά) αυγοκόβετε και ξαναβάζετε για 10΄λεπτά στο φούρνο σε δυνατή φωτιά (220ο C).
Πρόκειται για νοστιμότατο καλοκαιρινό, κυρίως, φαγητό (μιας και οι ντομάτες παλιά ωρίμαζαν το καλοκαίρι μόνο), που συνήθιζαν να τρώνε οι μαστόροι όταν τελείωναν ένα έργο (π.χ. ένα σπίτι, μια γέφυρα κ.λπ.) και τούτο γιατί το συγκεκριμένο φαγητό «τραβάει» κρασί, συνήθεια που επιτρέπονταν όταν η δουλειά τελείωνε (δεν υπήρχε πια κίνδυνος να τους «κακοχαρακτηρίσουν»).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου