ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αλεύρι σταρένιο
1 φλιτζάνι προζύμι
1 κουταλιά αλάτι
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε μια λεκάνη.
- Κάνετε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε το προζύμι το οποίο έχετε ήδη διαλύσει σε χλιαρό νερό.
- Ανακατεύετε το ζυμάρι ρίχνοντας σιγά – σιγά και το υπόλοιπο νερό.
- Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι ότου το ζυμάρι δεν θα κολλάει στα χέρια και θα είναι ελαστικό και ομοιόμορφο και το πλάθετε σε 2 μπάλες.
- Βάζετε κάθε μπάλα ζύμης σε μια σουπιέρα, τη χαράζετε σταυρωτά, την πασπαλίζετε με αλεύρι, τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει.
- Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο (2-3 ώρες) τη ξαναζυμώνετε και τη χτυπάτε στον πάγκο με δύναμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μένει το αποτύπωμα του δακτύλου μετά από πάτημα.
- Την κόβετε σε μπαλάκια και πλάθετε φραντζόλες ή στρογγυλά καρβέλια.
- Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μιάμιση (11/2) ώρα περίπου.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος βάζετε στο φούρνο ένα μεταλλικό κύπελλο με νερό. Όταν βγει από το φούρνο βρέχετε το ψωμί με νερό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου