Υλικά
500 γρ. κρέας χοιρινό ψαχνό
500 γρ. κρέας μοσχαρίσιο ψαχνό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πράσο μικρό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός
1 κ.σ. δυόσμος ή άνηθος
1 λάχανο αφράτο
½ φλιτζάνι ρύζι
2 αβγά
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Χυμό από δυο (2) λεμόνια
αλάτι – πιπέρι
1 φλιτζανάκι λάδι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε προσεκτικά τα φύλλα από το
λάχανο, κόβετε τα χοντρά κοτσάνια και τα
ρίχνετε σε νερό που βράζει να ζεματιστούν. Στραγγίζετε. Με κοφτερό μαχαίρι
ψιλοκόβετε τα κρέατα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κιμά) και τα ανακατεύετε
με το ρύζι, το λάδι, τα ασπράδια, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε καλά. Βάζετε λίγη
γέμιση σε κάθε λαχανόφυλλο και διπλώνετε προσεκτικά σε σχήμα κυλινδρικό ή
σφαιρικό. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας 2-3 λαχανόφυλλα και επάνω
τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σε σειρές με την ένωση προς τα κάτω. Περιχύνετε
με το βούτυρο. Ρίχνετε ζεστό νερό που να τους σκεπάζει και από πάνω τοποθετείτε
ανάποδα ένα μικρό πιάτο για βάρος.
Σιγοβράζετε
με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για μια ώρα περίπου. Σερβίρονται ζεστά με λίγο
λεμόνι ή τ’ «αβγοκόβετε» ( μίγμα από κρόκους
αβγών, χυμό λεμονιών και ζωμό από το φαγητό) ή με κρέμα και το βάζετε
στο τηγάνι 1 κουταλιά βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνετε 2 κ.σ. αλεύρι
ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα προσθέτετε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύετε
μέχρι να χυλώσει. Η κρέμα μπορεί να γίνει αν προσθέσουμε στο ζωμό 1 κουταλιά
κόρν- φλάουρ).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου